contact

Goedemorgen,
waar kan ik je mee helpen?

Wij zijn fan van Boer Bart!

Vorige week was ik bij kaasmaker Bastiaansen Bio waar Bartele Holtrop alias Boer Bart een presentatie gaf. Ik voelde me direct verbonden met deze enthousiaste ondernemer. Boer Bart heeft een boerenbedrijf dat is gelegen op een eeuwenoud stuk land in het idyllische dorpje Rotstergaast langs het riviertje de Tjonger in Friesland. Boer Bart levert de melk waarvan Tjonger Kaas wordt gemaakt. Bastiaansen Bio zet de romige melk van de Jersey koeien van Boer Bart, die voornamelijk gras, klavers en kruiden uit de omgeving van Rotstergaast eten, om in deze bijzondere kaas. Bastiaansen is marktleider op het gebied van biologische kazen in Nederland en Duitsland. Een gouden combinatie!

De visie van Boer Bart

Boer Bart heet eigenlijk Bartele Holtrop, is 32 jaar en heeft een gezin met 3 kinderen. Dat is al een drukke boel, maar hij en zijn vrouw zijn harde werkers. Bartele is ondernemer en is 4 jaar geleden als Boer Bart begonnen met zijn eigen boerderijbedrijf. Het lukte hem om er binnen korte tijd een groot succes van te maken. Boer Bart en zijn team zijn bezig hun droom waar te maken om “een boerderij te creëren die zo rijk en gezond wordt, dat die eigenlijk onuitputtelijk is en meerdere generaties kan bestaan”. Ze ontwikkelen daarvoor een landbouwsysteem dat samenwerkt met de natuur en volledig opgaat in de omgeving. De boerderij moet in de nabije toekomst een natuurlijke kringloop zijn en alleen voedsel van een hoge kwaliteit produceren. Het boerenbedrijf doet het economisch gezien goed, werkt milieuzuiverend en diervriendelijk en er worden geen chemische middelen gebruikt. Op deze manier zou een tijdloos systeem moeten ontstaan, dat over 1000 jaar nog steeds goed functioneert.

Het leven bij Boer Bart

Bartele is niet in zijn eentje Boer Bart. De boerderij wordt gerund door het gezin en, zoals Bartele zegt, “iedereen die ons helpt”. Bartele geeft als reden waarom ze met z’n allen boer zijn geworden “de kwaliteit van leven”. Ze werken buiten in de natuur en zien elke ochtend de zon opkomen. Verder vindt hij het heel belangrijk dat hij en zijn vrouw zelf hun kinderen kunnen opvoeden en zien opgroeien.

De dieren op de boerderij

Een belangrijk onderdeel van de visie van Boer Bart is dus dat alle dieren op de boerderij worden teruggezet in de oorspronkelijke kringloop. Elk dier heeft een toegevoegde waarde en mag zijn instinct volgen. De unieke samenwerking tussen mens en dier heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven voor de dieren op de boerderij, en als gevolg daarvan op de smaak en kwaliteit van producten zoals eieren en melk.

Delen van deze visie

Boer Bart wil heel graag zijn visie en het leven op de boerderij met iedereen delen. Daarom kun je vanaf 11 mei heerlijk bij hem eten met je gezin. Ik zeg doen, want het is echt superleuk om daar met je familie naartoe te gaan. Verder bouwt Boer Bart aan een wonderlijk deel van zijn boerderij waar kinderen zorgeloos kunnen spelen en volwassen kunnen ontsnappen aan de drukte van de dag. Je kunt hem hierbij helpen. Hoe? Ga naar de website van Boer Bart www.evenvrijopdeboerderij.nl en bestel een tegeltje voor jezelf of iemand anders. Verder kun je een donatie doen of vooraf entreekaartjes kopen.

Moai wurk!

Soms ontmoet je mensen met een levensvisie die nauw aansluit bij die van jezelf. Een van die mensen is Boer Bart. Ik zal hem en zijn boerenbedrijf in de toekomst zeker blijven volgen.

Nog eentje...