contact

Goedemiddag,
waar kan ik je mee helpen?

Whisky foodpairing Van de bovenste plank

We werden gevraagd om de bijpassende hapjes te verzorgen voor de Whisky Xperience die op 21 oktober werd georganiseerd door drankenspeciaalzaak Mitra in de Janskerk in Utrecht. Wat een event en wat een toplocatie! Het drinken van whisky is niet zomaar een drankje achteroverslaan, maar een echte beleving. En daar horen bijzondere hapjes bij! Voor 8 verschillende whisky’s hebben wij een bijpassend hapje bedacht. Bezoekers van de Whisky Xperience konden behalve whisky's proeven en beleven ook kennismaken met ‘whisky foodpairing’. Met foodpairing kun je bepalen welke spijzen goed bij welke drank passen. Bij gebruik van deze methode zul je combinaties ontdekken die je niet voor mogelijk hield.

De bezoekers van de Whisky Xperience konden zelf ervaren wat een stukje kaas of chocolade doet met de smaak en afdronk van een bepaalde whisky, en waarom dit zo is. Wij hebben diverse luxe mondvermaakjes bedacht en gemaakt die een prachtige combinatie vormden met de aanwezige whisky’s, en met succes! Ons ‘Proeverijtje’ was een zeer geslaagd onderdeel van het evenement. Wij vonden het heel bijzonder dat we met onze speciale hapjes diverse soorten whisky naar een nog hoger niveau konden tillen. Het drinken van whisky in combinatie met food pairing was voor veel mensen een unieke belevenis, en gaf de ervaring van het drinken van whisky een nieuwe dimensie. En wij konden genieten van al die blije en tevreden gezichten!


De verschillende whisky’s en onze bijpassende speciale hapjes, dé perfecte smaakcombinaties:

 

Ledaig foodpairing
Kleur: bleekgoud.
Neus: aroma’s van turfrook, vanille, citrusfruit, gerstemout en accenten van de zee.
Smaak: tonen van vanille, wit fruit, limoen, turfrook en as.
In de afdronk spelen rokerige tonen de hoofdrol.

Bijpassend hapje:
Koekje van pure chocolade met een chutney van citrusfruit/gerookte ribeye/gerookte peper


Glendronach virgin oak foodpairing
Kleur: lichtgoud, vers stro.
Neus: elementen van geroosterd eiken, zo intens dat er rokerige elementen worden waargenomen. Zoete en weelderige geuren van tropisch fruit, zoals banaan en cacao met geroosterde kokos.
Smaak: gember- en kaneeltaart met een mooie, rokerige twist. Geraspte kokos en vers beboterde toast met een hint van hazelnoten. De afdronk is medium lang met tonen van noten en een fantastische diepte.

Bijpassend hapje:
Amandelbrood met verse mango/rood pepertje/blauwaderkaas


Arran foodpairing
Kleur: strogeel tot goud.
Neus: zeer fris met tonen van oregano, met in het begin veel vanille, kiwi, banaan, meloen en een snufje cacaopoeder.
Smaak: een hint van kaneel geeft wat spice aan de zachte, zoete textuur van deze mooie whisky. Citrustonen, een vleugje chocolade en de ronde smaak van eiken maken het geheel af.
De afdronk is heerlijk lang, vol en zoet.

Bijpassend hapje:
Natuurboterwafel met chutney van mango/cheddar

 

Glenfarclas foodpairing
Kleur: het levendige goud van stro.
Neus: verleidelijke tonen van zoete sherry en mout, met delicate hinten van rook, kruiden, honing en vanille.
Smaak: delicaat en licht, met tonen van mout, wat rook en de zoetheid van sherry. Tonen van gedroogd fruit, vanille, kaneel en kruidnagel maken het smaakpalet compleet. De afdronk is lang, zacht en kruidig met een heerlijke delicate ondertoon van rook.

Bijpassend hapje:
Koekje van pure chocolade met ketchup/cheddar


Balblair foodpairing
Kleur: brons.
Neus: heerlijk geurig met aroma’s van bloemen, groene appel, citrusfruit, vanille, honing, chocolade, leer en rijke kruidigheid.
Smaak: minder floraal dan de neus, nu vooral tonen van honing, vanille, toffee en kruiden. Mooi vol en zacht, met een lange, kruidige afdronk.

Bijpassend hapje:
Koekje van pure chocolade met boerenpaté/stroop


Bushmills foodpairing
Kleur: goud.
Neus: zacht, met een warme kruidigheid en tonen van sherry, vanille en honing.
Smaak: warme gesmolten chocolade, rijk en moutachtig, met een mooie dosis karamel en honing. Fris en elegant dooft deze mooie whisky langzaam uit.

Bijpassend hapje:
Kletskop met geitenkaas/honing/tijm
 

Evan Williams SB foodpairing
Kleur: rood, amber.
Neus: aroma’s van vanille, honing, ahornsiroop, gekarameliseerde appels, gekonfijte sinaasappel, kaneel en zoet, kruidig eikenhout.
Smaak: tonen van appels, gedroogde abrikozen, rozijnen, honing, romige vanille, kaneel, kruidnagel, zwarte peper en eikenhout.

Bijpassend hapje:
Kletskop met geitenkaas en honing/tijm/cheddar


Finlaggan foodpairing
Kleur: donkergoud.
Neus: krachtig, rook, zilt, gerookte haring en ontbijtfruit.
Smaak: droog, rokerig met frisse, heldere, zilte aroma’s van de zee en volop graan. Wat zoete sherrytonen maken het geheel mooi af. Lange, rijke afdronk met een mooie balans tussen de zilte rokerigheid en de zoetige sherry met de gebrande tannine van het eikenhout.

Bijpassend hapje:
Amandelbrood met geitenkaas/dunne ham/groen blaadje

Nog eentje...