contact

Goedemiddag,
waar kan ik je mee helpen?

Genieten van goddelijke truffels

In de ban van de truffel

Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan de plaats Canale in de regio Piëmont in het noordwesten van Italië. Dit was niet zomaar, ik ging daar op zoek naar truffels: de zwarte truffel en de magische witte truffel! Canale ligt namelijk vlak bij de oude stad Alba, die bekend staat om haar witte truffels. Elk jaar wordt hier zes weken lang de Internationale Truffelbeurs gehouden. En beroemdste truffel is de witte truffel uit de Italiaanse regio Piëmont, die een zeer verfijnde smaak en een intense geur heeft.

De witte diamant

De witte truffel is zeer geliefd bij de lokale bevolking, en wordt in deze regio de witte diamant genoemd. Daar hangt dan ook een stevig prijskaartje aan. Truffels zijn alleen te vinden in de maanden oktober, november en december. Een truffel kan alleen gevonden worden op het moment dat hij eetbaar is, en dat is gedurende 15 dagen. De zwammen geven dan een sterke geur af. De truffeljager (trifulau) gaat in deze periode met zijn truffelhond op pad om ze te oogsten. Vervolgens komen ze terecht bij de juiste mensen die de truffels verwerken in de hogere gastronomie. Truffels worden hier immers beschouwd als een delicatesse, een godenmaal.

Gerechten met truffels

Ondanks dat de witte truffel vrij zeldzaam is, wordt hij veel gebruikt in plaatselijke gerechten, net zoals de ‘gewone’ zwarte truffel. Ik heb een weekend lang mogen genieten van heerlijke gerechten waarin verschillende soorten truffels waren verwerkt. Dit was heel speciaal, en ik wil graag dat meer mensen van deze bijzondere natuurproducten kunnen genieten. Truffels, zwart of wit, kun je het beste rauw eten in hele dunne plakjes. Zo komt het aroma het meest tot zijn recht.

Truffels bij Van de bovenste plank

Het weekend in Italië was mooi en inspirerend, en ik heb heerlijke truffelgerechten gegeten. Bij ons is het voortaan ook mogelijk om zowel witte als zwarte truffels te bestellen bij de hapjes. Wij serveren de truffels er dan los bij. Dit is een geweldige combinatie met de andere producten die wij op de borrelplanken leveren. De borrelplank wordt op deze manier omgetoverd tot een waar koninklijk maal.

 

Nog eentje...