contact

Goedemiddag,
waar kan ik je mee helpen?

Tartufo bianco uit Piemonte 

Van de bovenste plank was even kort op vakantie, en wel naar het zonovergoten Italië. Het hele weekend stond in het teken van truffels. Niet zomaar truffels, maar de heerlijke witte truffel genaamd Tuber magnatum uit de streek Piemonte.

De Noordelijke regio Piemonte staat bekend om haar wilde vlees zoals fazant, de wilde paddenstoel genaamd funghi porcini, goede wijnen zoals de Barolo én natuurlijk de tartufo bianco. Die laatste staat bekend om haar elegantie, en aards maar zachte smaak.

Dit jaar was de 89e Fiera del Tartufo, een truffelfestival dat elk jaar in oktober en november in het stadje Alba plaatsvindt. De truffel wordt dan gepresenteerd, geproefd en chefs gaan er mee aan de slag. Omdat dit truffelsoort alleen supervers (lees: binnen een paar dagen na het plukken) lekker is, is dit hét moment om hem te proeven.

We waren nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere truffelsoort, en vlogen half november naar Piemonte voor een echte truffel-lunch in agriturismo Villa Tiboldi, 20 minuten verwijderd van Alba. We werden meteen verliefd: wát een mooie plek. Hooggelegen, tussen de wijd uitgestrekte wijngaarden, met waanzinnig mooi uitzicht.

De volgende dag stond onze truffel-lunch op de planning. Kijkend naar het herfstzonnetje genoten we van Piemontese Fassona (kalfsvlees tartaar) tot zelfgemaakte verse pasta in truffelboter en hazelnootcreme brulé. Allemaal bereid met de tartufo bianco. Zó vers, zó lekker.

 

Wij weten het zeker; volgend jaar gaan we weer. En het jaar daarna, en daarna. En dan hopelijk zelf truffels zoeken. En wie weet ooit zelfs verse truffels in onze gerechten... Stay tuned!

 

Nog eentje...