contact

Goedemorgen,
waar kan ik je mee helpen?

Kaas, een eeuwenoude traditie

Onbeperkt houdbaar

Terwijl een deel van het land het afgelopen weekend in de ban was van het carnavalsvertier, besloot ik mij in het Stadsmuseum Woerden onder te dompelen in de Nederlandse kaas en hoe deze door de eeuwen heen is vertegenwoordigd in de kunst. In de unieke tentoonstelling Onbeperkt houdbaar, 400 jaar kaas in de kunst, kun je genieten van pronkstukken van 17e-eeuwse meesters maar ook van moderne kunst. De werken die je ziet zijn zeer divers, maar hebben allemaal één ding gemeen: ons Hollandse goud. De kleuren spatten werkelijk van de verrukkelijke kazen af.

Levensecht

Veel indruk maken de zogenaamde bancquetjes. Dit zijn zeer fijne, nauwkeurige schilderijen van een overvloedig gedekte tafel met etenswaren en bestek, servies en glaswerk. Op veel van die bancquetjes zie je kaas als statussymbool, vereeuwigd door bekende schilders. Hoewel het stillevens uit lang vervlogen tijden zijn, lijkt hier toch elk moment iemand een hapje te gaan eten. De kazen op de schilderijen zien er bovendien zo levensecht uit dat het water je al in de mond loopt.

Inspiratie

Behalve gewoon een leuk tijdverdrijf is deze tentoonstelling voor mij ook een grote inspiratiebron voor mijn werk. Eeuwen geleden wist men al hoe je etenswaren het beste kunt presenteren, qua opstelling en vooral qua kleurencombinaties. En kaas is al eeuwen lang een statussymbool. Misschien kunnen wij anno 2018 wat van de glorie uit de Gouden Eeuw terugtoveren op onze authentieke Amsterdamse borrelplanken. Op onze borrelplanken vind je immers ook de meest verrukkelijke luxe kazen waarvan je bij de aanblik al gaat watertanden. Bestel één van onze luxe borrelplanken en laat jezelf verrassen!

 

 

 

Nog eentje...